Eksamensoppgaver gitt til eksamen i Norsk (Bokmål, fagdag) den 19. mai 2000
 

Takk til Toril Jacobsen for følgende:

 

OPPGAVE 1

Tekst (vedlegg 1):

Gjør greie for Agnar Mykles språksyn slik det kommer til uttrykk i teksten, og sett teksten inn i språkhistorisk sammenheng.

Ordforklaringer:

Ordet:  Tidsskrift utgitt av Riksmålsforbundet. Kom ut 1950 - 1974.

Foreldreaksjonen mot samnorsk:
En organisasjon stiftet i 1951 som gikk sterkt imot det de oppfattet som samnorskpolitikken til myndighetene og Norsk språknemd. I 1953 tok Foreldreaksjonen initiativet til en aksjon der foreldre rettet samnorske lærebokformer i skolebøkene til barna.

Norsk språknemnd 1952 - 1972:  Forløperen for Norsk språkråd.  

 

OPPGAVE 2

Et reklamebyrå inviterer unge mennesker til å skrive om sitt syn på den reklamen som er rettet inn mot ungdom. De beste bidragene vil bli trykt i et bransjeblad som heter "Reklamen i dag".

Du bestemmer deg for å skrive et slik tekst, der du trekker inn ulike sider ved virkelighetsbilde og virkemidler i reklamesjangrene.

Skriv teksten.  

 

OPPGAVE 3

Tekst (vedlegg 2):

Natt & Dag er en gratisavis som henvender seg til ungdom. Den har stoff om film, kultur, musikk og litteratur. Den deles ut i de større byene i Norge, på steder der unge mennesker ferdes.

Skriv et innlegg i Natt & Dag der du kommenterer hovedsyn og noen trekk ved den språklige framstillingen i artikkelen til Godø.  

 

OPPGAVE 4

Tekster (vedlegg 3):

Kjærlighet er et tema som forfattere har skrevet om til alle tider. Velg to eller flere av de vedlagte tekstene og sammenlign dem.  

 

OPPGAVE 5

Tekster (vedlegg 4):

Tiden mellom 1930 og 1940 er en dramatisk periode i europeisk - og i norsk - samfunnsliv. Her har du to tekster fra denne perioden. Sammenlign holdninger og menneskesyn i tekstene og pek på typiske trekk ved litteraturen i denne tiden.  

 

 

Home

[Main Page]    [Biopage]    [Pictures]    [Home Theater]    [Essays]    [SlamBook]    [Links]    [Contact]